Downloadverbod definitief van de baan?

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Joop.nl op 21 december 2012.

‘Het downloadverbod is definitief van de baan’, kopt de Telegraaf vandaag. De Tweede Kamer heeft donderdag een motie van de PvdA en D66 tegen een downloadverbod aangenomen. Het is echter vreemd dat zowel de media als de Kamerleden zich nauwelijks bewust zijn van de macht van de Tweede Kamer wat betreft dit onderwerp. De Europese rechter gaat binnenkort beslissen of we een downloadverbod krijgen, daar kan de Kamer niets aan veranderen.

De Hoge Raad, de hoogste Nederlandse rechter, heeft onlangs een zaak verwezen naar het Europese Hof. In deze zaak gaat het om de vraag of downloaden uit illegale bron is toegestaan. Op dit moment mag dat, na de uitspraak in de zaak FTD/ Eyeworks. De Hoge Raad vermoedt echter dat dit in strijd is met het Europees recht.

Het Europese Hof gaat nu dus naar de zaak kijken. Het Hof zal uitspraak doen op de vraag of downloaden wordt verboden of dat nog steeds een thuiskopieheffing noodzakelijk is volgens het Europese recht.

In totaal stelt de Hoge Raad zeven vragen aan het Europese Hof. Een deel van deze vragen zijn gisteren dus ook door de Tweede Kamer behandeld. In alle arrogantie hebben de Kamerleden zich niet afgevraagd waarom ze een dergelijke motie dienen te behandelen. De Kamerstemming over de motie heeft immers weinig toegevoegde waarde omdat het Europees Hof deze vraag gaat beantwoorden.

Zowel de thuiskoppieheffing als het downloadverbod zijn gevoelig onderwerpen in Nederland; vooral het downloadverbod stuit op felle weerstand. De mensen die nu zijn gerustgesteld door Kamerleden en media, die letterlijk stellen dat “het downloadverbod definitief van de baan is”, worden binnenkort wellicht teleurgesteld door een bindende uitspraak van het Europese Hof.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *