Dit artikel is reeds gepubliceerd in de NRC Next op 27 september 2012
Al weken keken Utrecht supporters uit naar die ene wedstrijd, Utrecht – Ajax. Op 26 september 20.45 uur was het dan zover. Na het indrinken naar de Galgenwaard voor een groot feest. FC Utrecht had een DJ ,hardcore muziek en vuurwerk geregeld om de supporters zo agressief mogelijk te maken. Het team van Ajax speelt namelijk lang niet zo goed in een vijandige sfeer. Dat bleek afgelopen zondag nog tijdens ADO- Ajax, waar Ajax kostbare punten verloor. Het feest in Utrecht werd echter verpest door tegenvallende sportieve prestaties. De door FC Utrecht gekweekte agressie kon er bij de thuissupporters niet uit. Dit leidde tot een gifzwarte avond waarbij de wedstrijd werd stilgelegd. “Dit kon echt niet”, blikte de scheidsrechter Bas Nijhuis na het duel terug op de onderbreking.
In de eenenvijftigste minuut scoorde Christian Eriksen het derde doelpunt tegen. Teleurgestelde fans gooiden na deze derde treffer vuurwerk en andere voorwerpen op het speelveld. Hiervoor zongen duizenden Utrecht supporters tientallen minuten lang antisemitische spreekoren. De wedstrijd werd niet stilgelegd na deze spreekkoren
Waar aan de andere kant van de wereld de moslimgemeenschap woedend reageert na publicatie van een spotprent van een profeet werden er tijdens de wedstrijd doorlopend sisgeluiden gemaakt. Dit verwijst naar het vergassen van miljoenen joden in de tweedewereldoorlog en is mijns inziens misselijkmakend. De joodse gemeenschap reageert al lang niet meer op dit soort incidenten omdat dit helaas vaker voorkomt.
Duels met aartsvijand Ajax leveren al jaren problemen op in de Galgenwaard. Bij bijna elke wedstrijd tegen Ajax klinken er antisemitische spreekkoren. Waarschijnlijk speelt het groepsgedrag hier een grote rol en heeft de gemiddelde Utrecht supporter geen idee waar hij over zingt. Toch maakt dit de spreekkoren niet minder ernstig.
Antisemitisme is strafbaar en hoort niet thuis langs het voetbalveld. Bij antisemitische spreekkoren dient een wedstrijd gelijk te worden stilgelegd staat aangegeven in de beleidsregels van de KNVB. Deze worden zoals gisteren weer eens bleek niet nageleefd.
Wilco van Schaik, directeur van FC Utrecht lijkt het probleem niet te snappen. “Het klinkt misschien gek”, stelde de directeur. “Maar misschien moeten we geen fans van Ajax meer toelaten”. Onbegrijpelijke opmerking want de antisemitische teksten werden niet door Ajax supporters gezongen, die zich mede door de overwinning keurig gedroegen. De heer van Schaik zou eens kritisch moeten kijken naar de voorbereidingen voor deze wedstrijd van zijn club. Al ruim een uur voor aanvang zorgde een DJ voor opzwepende housemuziek en hardcore. Vuurwerk en lasershows creëerden een intimiderende sfeer. In plaats van het team sportief voor te bereiden op de wedstrijd zette de club aan tot agressie. Van Schaik is het oneens met deze constatering. “Daar heeft het niet aan gelegen”, zei Van Schaik. “Mijn dochter houdt ook van deze muziek”.
De supporters van FC Utrecht die meezingen door de groepsdwang zijn fout, een voetbalclub die hardcore nodig heeft om te winnen verliest.
Bas Wallage