Nederland sluit zijn ogen voor mensenrechtenschendingen in Rusland

Dit artikel is eerder geplaatst op 3 augustus 2013 op Joop.nl.

Door: Bas Wallage en Willem van Genugten | Om slachtoffers in Rusland te voorkomen zou Nederland zich moeten inzetten voor de vrijheden van homo’s in Rusland

Waar in Amsterdam momenteel de Gaypride is gestart worden op Schiphol Russische homo’s die asiel aanvragen in Nederland geweigerd. Homo’s worden in Rusland openlijk gediscrimineerd. Nederland: open de ogen en kom op voor je idealen!

In elke staat moeten beslissingen worden genomen. Een land moet immers vooruit. Waar na de Franse revolutie en het ontstaan van Amerika de democratie zijn intrede heeft gemaakt, is het de meerderheid van de bevolking die het indirect voor het zeggen heeft. In een goede democratie is er echter ook bescherming voor minderheden. Zo dient iedereen vrij te kunnen leven en moeten mensenrechten worden gerespecteerd. In Rusland worden homo’s op dit moment bedreigd. Er leeft in de Russische maatschappij een relatief breed gedragen idee dat het land absoluut uniek is ten opzichte van de rest van de wereld, en zo groot is, dat daarom alle modellen en ideeën die men elders wellicht als universeel beschouwt, op Rusland niet zomaar van toepassing zijn. Zo ook de rechten van homoseksuelen. Waar in Amsterdam deze week de Gaypride 2013 is gestart, worden Russische homo’s die in het land van herkomst worden gediscrimineerd in Nederland geweigerd als Asielzoeker. Nederland sluit zijn ogen voor deze mensenrechtenschendingen in Rusland.

De Russische rechtspraak werd eind 2012 ernstig in verlegenheid gebracht toen een proces tegen internationaal pop-icoon Madonna werd gestart. Er werd een schadevergoeding geëist van 10,5 miljoen dollar voor morele schade. Madonna had tijdens een optreden in Sint Petersburg opgeroepen tot solidariteit met de Russische LGTB (homoseksuele) gemeenschap: ze had voorafgaand aan haar concert roze armbanden laten uitdelen aan het publiek, toonde tijdens het concert de tekst ‘No Fear’ op haar rug, en vroeg het publiek om zich solidair te tonen met de LGBT gemeenschap.

In de regio Leningrad, met hoofdstad Sint Petersburg, was toen net een wet aangenomen tegen ‘homopropaganda aan minderjarigen’. De voorstanders van het proces verklaarden niets te hebben tegen homoseksuelen, maar de familiewaarden in Rusland zouden in crisis verkeren. Ook zouden minderjarigen beschermd moeten worden tegen homoseksuele perversie. De dienstdoende rechter verklaarde op 22 November 2012 na voor en tegenstanders te hebben gehoord de zaak niet ontvankelijk. Tijdens de hoorzitting kwamen er lachsalvo’s vanaf de publieke tribune, vooral wanneer mensen probeerden aan te tonen waarom Madonna’s acties hen mentaal hadden beschadigd. Madonna was afwezig en onthield zich van ieder commentaar.

Voor wie denkt dat dit een anekdote is, een rechtstaat onwaardig, die in de annalen van rariteiten kunnen worden bijgeschreven is er slecht nieuws. Inmiddels is de wet tegen homopropaganda landelijk ingevoerd. Sinds de aanvang van de derde presidentstermijn van Poetin zijn er aan de lopende band vergelijkbare repressieve wetten doorgevoerd. Nu is het dus bij wet verboden homopropaganda te bedrijven. Voor de lezer die zich terecht afvraagt wat dat is, homopropaganda, hierbij wat voorbeelden: Het is wettelijk verboden voor mensen van gelijk geslacht om in het openbaar hand in hand te lopen, laat staan te zoenen. Het is verboden in het bijzijn van minderjarigen positief over homoseksualiteit te spreken. Dit geld dus ook voor ouders die hun kind naar eer en geweten vertellen dat homoseksualiteit normaal is. De Russische staat is terug aan de eettafel van ieder gezin. Het is bij wet verboden om adoptie door ouders uit landen waar homohuwelijk is ingevoerd toe te kennen. Daarnaast zijn de Gay parades in Moskou bij wet verboden voor een periode van 100 jaar. Ten slotte is specifiek omschreven dat toeristen die zich schuldig maken aan homopropaganda ook strafbaar zijn.

Dit alles zou nodig zijn om minderjarigen te beschermen tegen pedofilie, en meer in het algemeen tegen schadelijke ‘westers liberale invloeden’, en ze niet in verleiding te brengen om zelf ook homoseksuele gevoelens te ontwikkelen. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat het bij deze wetten zal blijven. Zo gaan er hardnekkige geruchten dat er een wet wordt voorbereid om kinderen die nu bij homo- of lesbische stellen worden opgevoed, uit huis te plaatsen. Ook wanneer enkel het vermoeden bestaat dat een of beide ouders homoseksueel zijn. Het is in het huidige Rusland niet ondenkbaar dat ‘homopropaganda’ zal worden aangewend als achterdeur om een serieus begin te maken met het censureren van het internet. Er worden wetten in het parlement besproken die het verplicht stellen om de Russische pagina’s van sociale media als Facebook en Twitter via een server te laten controleren op Russisch grondgebied. Datingsites voor homoseksuelen, maar ook informatiesites van belangenverenigingen die voor minderjarigen bereikbaar zijn zullen dan in het algemeen belang en ter bescherming van de familiewaarden uit de lucht kunnen worden gehaald door de Russische regering.

In Nederland hechten wij veel waarde aan de vrijheden van een individu. Zo is iedereen gelijk ongeacht zijn of haar geaardheid. De mening van de meerderheid is daaraan ondergeschikt. Mensenrechten en de vrijheden die hierbij komen kijken zijn universeel. In Rusland staan deze waarden onder druk, homo’s worden gediscrimineerd en de grondwet die spreekt over burgervrijheden wordt terzijde geschoven. Aspecten uit het regime van Stalin lijken zich opnieuw af te spelen. In Nederland zijn de asielaanvragen vanuit Rusland met 63 procent gestegen ten opzichte van 2011 en wel acht keer vermenigvuldigd ten opzichte van 2009. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek worden de meeste asielaanvragen in Nederland afgewezen. Enkele tientallen aanvragen van de in totaal bijna 900 asielaanvragen werden toegekend. Om slachtoffers in Rusland te voorkomen zou Nederland zich moeten inzetten voor de vrijheden van homo’s in Rusland. Dit kan bijvoorbeeld door Russen asiel aan te bieden indien zij niet meer in vrijheid kunnen leven door discriminerende wetgeving. Het Nederlandse asielbeleid is echter zo hard en onmenselijk geworden dat het voor Russische asielzoekers niet mogelijk is te vluchten naar Nederland. Een Gaypride, geen doel op zich maar een middel om aandacht voor rechten te vragen, zal voor deze groep mensen nog minstens honderd jaar verboden blijven. Tijdens de Gaypride in Amsterdam is de treurige conclusie te trekken dat de rechten voor homo’s ook in Nederland onder druk staan.

The one who does not remember history is bound to live through it again